چهارشنبه 14 آذر 1403
×

قیمت طلا تحت تاثیر چه عواملی است؟

نگاهی به تاریخچه قیمت طلا

به گزارش صرافی کیف پول من، قیمت طلا در دهه اخیر نوسانات قیمتی زیادی را تجربه کرده است. در اوایل سال 2010 میلادی قیمت طلا یک روند صعودی خوبی را آغاز کرد که قیمت این فلز گرانبها را در سپتامبر سال 2011 به بالاترین حد خود یعنی 1900 دلار در هر اونس رساند. این رشد قیمتی به دلیل وجود بحران‌های مالی جهانی اتفاق افتاد که موجب شده بود تا سرمایه‌گذاران در پی عدم اطمینان به بازار‌های مالی و ترس از تورم، به دنبال حفاظت از ارزش دارایی خود در بهشت امن طلا باشند.

پس از گذشت این ایام بی‌اعتمادی نسبت به بازارهای مالی، طلا در بازه زمانی سال‌های 2013 الی 2015 یک روند نزولی قیمتی را در پیش گرفت؛ چراکه اعتماد سرمایه‌گذاران مجدداً به سایر بازارهای مالی بازگشته بود و رفته رفته به دنبال خروج سرمایه‌های خود از بازار طلا بودند. در پی این روند، قیمت طلا در دسامبر سال 2015 به 1050 دلار در هر اونس رسید. اگر اتفاقات رخ داده در این سال را به دقت مورد بررسی قرار دهیم، متوجه خواهیم شد که دلایلی همچون افزایش نرخ بهره از سوی فدرال رزرو ایالات متحده، بهبود وضعیت اقتصاد جهانی و ارزشمندتر شدن دلار آمریکا باعث شده بود تا طلا دیگر جذابیتی برای سرمایه‌گذاران نداشته باشد و به دنبال کسب سود از سایر بازارهای مالی باشند.

البته این افت جذابیت چندان طولانی مدت نبود و از سال 2016 به بعد طلا به آرامی روند بهبود قیمتی را در پیش گرفت تا جایی که در سالل 2019 این فلز گرانبها توانست بخش غالب ارزش از دست رفته خود را به دست آورد و هر اونس آن به طور میانگین بین 1300 الی 1500 دلار مورد معامله قرار بگیرد. شروع همه‌گیری کووید 19 در اوایل سال 2020 و ایجاد رکود اقتصادی دیگر، سرعت رشد قیمتی طلا را افزایش داد؛ چراکه همچون سال‌های 2011، سرمایه‌گذاران در میان آشفتگی بازار جهانی و اختلالات اقتصادی به سمت این دارایی امن هجوم آورده بودند.

با افت‌وخیزهای بعدی قیمت طلا حالا در سپتامبر سال 2024 و در پی منتشر شدن اخباری پیرامون کاهش نرخ بهره از سوی فدرال رزرو ایالات متحده، قیمت هر اونس طلا به 2600 دلار رسیده که در نوع خود رکورد قیمتی قابل توجهی است.

مطلب پیشنهادی: تحلیل فاندامنتال چیست؟

ذخایر طلای بانک مرکزی

بانک‌های مرکزی کشورهای مختلف همواره ارزهای کاغذی و طلا ذخیره می‌کنند. این ذخایر طلا پشتوانه ارزی آن‌ها را شکل داده است و به همین علت بوده که در بسیاری از کشورهای جهان بانک‌های مرکزی به دنبال افزایش ذخایر طلای خود هستند. براساس گزارش بلومبرگ، بانک‌های مرکزی در جهان از زمان کنار گذاشتن استاندارد طلا توسط ایالات متحده در سال 1971، بیشترین میزان طلا را خریداری کرده‌اند. در حال حاضر شاهد رشد قابل توجهی در ذخایر طلای بانک‌های مرکزی هستیم.

براساس آمار و ارقام موجود، بزرگترین خریداران طلا در سال 2022 بانک مرکزی ترکیه و پس از آن ازبکستان، هند و قطر بودند. در سال 2023 نیز چین، سنگاپور و جمهوری چک به بزرگترین خریداران طلا تبدیل شدند.

ارزش دلار آمریکا

قیمت طلا تحت تاثیر چه عواملی است؟

جالب است بدانید که قیمت طلا به طور کلی با ارزش دلار آمریکا رابطه معکوس دارد؛ در صورتی که دلار آمریکا قوی‌تر باشد، قیمت طلا را پایین‌تر و قابل کنترل‌تر نگه می‌دارد. در حالی که دلار ضعیف‌تر از طریق افزایش تقاضا، می‌تواند قیمت طلا را با روند صعودی مواجه سازد. به یاد داشته باشید که طلا در اغلب موارد پوششی برای تورم بوده و تورم زمانی است که به دلیل کاهش قدرت ارز ملی، قیمت‌ها روند صعودی به خود بگیرند. البته مدتی است در بازار مالی کریپتو نیز خرید بیت کوین به عنوان پوششی برای تورم در نظر گرفته شده است؛ اما طلا در این زمینه دارای قدمت بیشتری است.

تاثیر تورم و ارزش دلار را می‌توان به خوبی در قیمت طلا پس از همه‌گیری کووید 19 مشاهده کرد. با افزایش تورم در سال 2022 قیمت طلا غالباً نزولی بود؛ چراکه قدرت دلار در برابر سایر ارزهای جهانی دارای وضعیت مطلوبی بود. با این حال وضعیت تغییر یافته و از سپتامبر و اکتبر سال 2022 شروع روند صعودی قیمت طلا آغاز شد و تا به امروز نیز به این روند خود ادامه داده است.

میزان تقاضا در بازار طلا

صنعت جواهرسازی همواره یکی از منابع اصلی تقاضا برای طلا بوده و براساس گزارش شورای جهانی طلا، این صنعت تقریباً 88 درصد از تقاضای طلا را در سه ماهه دوم 2024 به خود اختصاص داده است. علاوه بر افزایش تقاضا برای کالاهای مصرفی نظیر جواهرات و لوازم الکترونیکی، تقاضا برای سرمایه‌گذاری بر روی طلا نیز افزایش پیدا کرده است؛ این موضوع به دلیل رونق گرفتن تقاضای صندوق‌های قابل معامله (ETF) طلا بود. این صندوق‌ها در واقع این بستر را برای سرمایه‌گذاران طلا فراهم می‌آورند تا اوراق بهادار مرتبط با طلا را همچون سهام در بورس مورد خرید و فروش قرار دهند.

این صندوق‌های قابل معامله بورسی در خرید و فروش ارز دیجیتال در میان سرمایه‌گذاران سنتی نیز تاثیر خوبی داشته‌اند و در حال حاضر صندوق‌های ETF بیت کوین و اتریوم در بازار بورس تائید شده که به نظر می‌رسد به مرور زمان، بر تعداد این صندوق‌ها افزوده شود. بزرگ‌ترین صندوق سرمایه‌گذاری طلا، SPDR Gold Trust نام دارد که حدوداً 863 تن طلا در اختیار دارد. طبیعتاً هرچه سطح آشفتگی و عدم اطمینان بیشتر در بازارهای مالی خودنمایی کند، تقاضا برای خرید طلا نیز به همان میزان افزایش پیدا می‌کند.

میزان تولید طلا

میزان استخراج طلا نیز از عوامل دیگری بوده که بر قیمت طلا تاثیر می‌گذارد. بازیگران اصلی استخراج طلا در سطح جهانی عبارتند از: چین، آفریقای جنوبی، ایالات متحده، استرالیا، روسیه و پرو. هرچه استخراج طلا کمتر باشد، به همان میزان ارزش و قیمت طلا رشد بیشتری را تجربه می‌کند؛ چراکه میزان طلای مورد تقاضا در بازار تامین نشده و بازار با وضعیت کمبود عرضه مواجه می‌شود. جالب است بدانید که تولید معادن طلا در سال‌های 2020 و 2021 حدوداً 3 هزار تن در سال بوده که این رقم در مقایسه با سال‌های 2018 و 2019 کاهش 300 تنی داشته است. البته مجدداً میزان استخراج طلا در سال‌های 2022 و 2023 افزایش پیدا کرده است.

یکی از دلایل کاهش سطح استخراج طلا در این است که قبلا طلا به سادگی استخراج می‌شد؛ اما حالا معدنچیان برای دسترسی به ذخایر طلای باکیفیت مجبور به حفاری عمیق‌تر معادن هستند. این واقعیت که دسترسی به طلا چالش برانگیزتر شده است، مشکلات زیاد ایجاد می‌کند؛ معدن‌کاران در معرض خطرات بیشتری قرار می‌گیرند و اثرات زیست محیطی حفاری بیشتر خود را نشان می‌دهد. از طرفی برای استخراج میزان طلای کم باید هزینه زیادی صرف شود که این افزایش هزینه‌های استخراج طلا در افزایش قیمت طلا بی‌تاثیر نیست.

آیا باید در طلا سرمایهگذاری کنم؟!

قیمت طلا تحت تاثیر چه عواملی است؟

به طور خلاصه روشن شد که سرمایه‌گذاری بر روی طلا به حفاظت از ارزش دارایی در برابر تورم کمک می‌کند و افزودن آن به پرتفوی سرمایه‌گذاری در شرایط سخت اقتصادی مفید است. مشخصاً افزایش هزینه‌های استخراج طلا، رونق گرفتن خرید طلا از سوی بانک‌های مرکزی، کاهش ارزش دلار آمریکا و نزدیکی به رکود اقتصادی موجب رشد قیمتی طلا خواهد شد؛ اما این که باید بر روی طلا سرمایه‌گذاری کنید یا خیر؟ تماماً به شرایط و دیدگاه‌های سرمایه‌گذاری شخصی خودتان بستگی دارد. لازم به ذکر است که مطالب گفته شده در فوق همگی برداشتی از گزارشاتی بوده که در بلاگ صرافی کیف پول من پیرامون قیمت طلا منتشر شده است. اگر به دنبال کسب آگاهی دقیق از قیمت طلا امروز هستید، حتماً سری به وب‌سایت صرافی کیف پول من به آدرس www.kifpool.me بزنید. همچنین شما میتوانید با مراجعه به قسمت خرید و فروش ارز های دیجیتال،خرید ارز دیجیتال مورد نظرتان را انجام دهید.