یکشنبه 30 اردیبهشت 1403
×

برای تقویت استخوان چه بخوریم؟

همشهری: اگر کلسیم کافی دریافت نکنید، ممکن است در معرض خطر ابتلا به پوکی استخوان باشید. این یک بیماری جدی است که با افزایش سن، استخوان‌های شما را ضعیف و شکننده می‌کند. مصرف روزانه ۱۰۰۰میلی‌گرم کلسیم تا ۵۰سالگی به زنان توصیه می‌شود و پس از آن نیز زنان باید ۱۳۰۰میلی‌گرم کلسیم در روز مصرف کنند. مصرف روزانه توصیه‌شده برای مردان ۱۰۰۰میلی‌گرم کلسیم در روز تا ۷۰سالگی و از این سن به بعد ۱۳۰۰میلی‌گرم در روز است. نیاز زنان در حدود میانسالی افزایش می‌یابد؛ زیرا یائسگی منجر به تغییرات هورمونی ‌شده که منجر به تحلیل استخوان می‌شود. با توجه به نیاز همیشگی بدن انسان به کلسیم، آشنایی با منابع مهم تغذیه‌ای این ماده استخوان‌ساز و تقویت‌کننده استخوان ضروری به‌نظر می‌رسد. در این مطلب به تعدادی از اصلی‌ترین منابع کلسیم پرداخته‌ایم.
شیر
خامه کامل یا شیر کم‌چرب را در یک رژیم غذایی متعادل بگنجانید، مگر اینکه کلسترول بالا یا بیماری قلبی داشته باشید، در این صورت فقط انواع کم‌چرب را انتخاب کنید. ۱۵۰ تا ۲۰۰ گرم شیر (معادل یک لیوان شیر) حدود ۲۰۰‌میلی‌گرم کلسیم را به بدن می‌رساند.
ماست
ماست ساده و طبیعی معمولا بهترین انتخاب است. ماست‌های «ایسلندی» یا «اسکایر» سرشار از کلسیم و پروتئین هستند. ماست ساده را با میوه‌های تازه یا یخ‌زده یا کمی دارچین شیرین کنید. بسیاری از انواع ماست همچنین غنی از پروبیوتیک‌ها هستند؛ نوعی باکتری مفید که می‌تواند عملکرد سیستم ایمنی را تقویت کند، سلامت قلب را بهبود بخشد و جذب مواد مغذی را افزایش دهد. یک فنجان ۲۴۵گرمی ماست ساده حاوی ۲۳درصد کلسیم و همچنین مقدار زیادی فسفر، پتاسیم و ویتامین‌های B۲ و B۱۲ است.
پنیر
پنیر به‌عنوان جزئی از گروه لبنیات، منبع خوبی از پروتئین، کلسیم و فسفر است. مصرف ۳۰ گرم پنیر (معادل یک قوطی کبریت) در حدود ۸‌گرم پروتئین و ۲۰۰میلی‌گرم کلسیم به بدن می‌رساند.
دانه‌ها
دانه‌ها مانند نیروگاه‌های تغذیه‌ای کوچک سرشار از کلسیم هستند؛‌‌ ازجمله کنجد، کرفس و دانه‌های چیا (این دانه‌های گیاهی مواد مغذی فراوانی دارند که برای عملکرد مغز و بدن بسیار مفید هستند). دانه‌ها همچنین پروتئین و چربی‌های سالم را تامین می‌کنند. به‌عنوان مثال، دانه‌های چیا سرشار از اسیدهای چرب امگا۳ گیاهی هستند.
ساردین و ماهی سالمون کنسرو شده
ساردین و ماهی سالمون کنسرو‌شده به لطف استخوان‌های خوراکی خود سرشار از کلسیم هستند. این ماهی‌های روغنی همچنین پروتئین با کیفیت بالا و اسیدهای چرب امگا۳ را فراهم می‌کنند که می‌تواند از سلامت قلب، مغز و پوست شما حمایت کند.
انجیر
کلسیم موجود در انجیر به همان اندازه کلسیم موجود در شیر است. کلسیم، به‌عنوان بالابرنده تراکم استخوان شناخته‌شده است. به علاوه، پتاسیم موجود در انجیر، دفع ادراری کلسیم را کاهش می‌دهد. انجیر یکی از بهترین‌ میوه‌ها و مواد غذایی برای افزایش تراکم استخوان است و از پوکی استخوان جلوگیری می‌کند.
لوبیا و عدس
لوبیا و عدس سرشار از فیبر، پروتئین و ریزمغذی‌ها ازجمله آهن، روی، فولات، منیزیم و پتاسیم هستند. برخی از انواع نیز مقادیر مناسبی کلسیم دارند، ازجمله لوبیاهای بالدار که در یک فنجان ۱۷۲گرمی به‌صورت پخته‌شده ۲۴۴میلی‌گرم یا ۱۹درصد از ارزش غذایی روزانه کلسیم را فراهم می‌کند.
کلم پیچ
این گیاه فوق‌العاده، غنی از کلسیم و آنتی‌اکسیدان است و به‌عنوان پایه‌ای برای هر سالاد، یک مکمل بی‌نظیر است. می‌توان آن را به‌صورت نوارهای باریک خرد کرده و با قطعاتی از زردآلو و آوکادو مخلوط کرد و از خوردن این سالاد خوش‌طعم و رنگ به‌ویژه در فصل تابستان لذت برد.
بادام
در میان تمام مغزها، بادام از بالاترین میزان کلسیم برخوردار است. تنها ۲۸گرم بادام، یا حدود ۲۳مغز بادام، ۶ درصد از ارزش غذایی روزانه کلسیم را تامین می‌کند. بادام همچنین ۳.۵‌گرم فیبر در هر ۲۸‌گرم و همچنین چربی‌های سالم و پروتئین دارد. علاوه بر این، بادام منبع عالی منیزیم، منگنز و ویتامین E است.
پروتئین آب پنیر
آب پنیر نوعی پروتئین است که در شیر یافت می‌شود که به‌خوبی برای مزایای سلامتی بالقوه آن مورد مطالعه قرار گرفته است. همچنین یک منبع پروتئین عالی و سرشار از اسیدهای آمینه سریع هضم شده است که به رشد و بازسازی عضلات کمک می‌کند.
شیر سویا
شیر سویا که به ظاهر شبیه شیر است، اما در اصل مانند شیر طبیعی نیست و می‌توان آن را به‌عنوان یک شیر گیاهی معرفی کرد، زیرا این شیر را طی عملیاتی از دانه سویا می‌گیرند و به همین دلیل مانند شیر گاو، چربی و لاکتوز ندارد، بنابراین بهترین انتخاب برای کسانی است که دچار عدم‌تحمل لاکتوز هستند و همچنین آنهایی که طعم چربی شیر طبیعی را دوست ندارند.